O ružama

Još od antičkih vremena sade se ruže u vrtu, te osnivaju manji ili veći ružičnjaci. To su obično malo uzdignuta mjesta na sunčanom položaju. U doba Antike sadilo se u Europi oko desetak sorti ruža koje danas zovemo Botaničke ili još cvatu po botaničkim vrtovima Europe i svijeta, ali nažalost svega jednom ili dvaput godišnje. Od doba Napoleona pa od danas mnogi vrtlari dali su svoj doprinos stvarajući nove sorte, a neke grupe ruža nose nazive pa zaslužnim ljudima kao na primjer: Pernet Ducher, noisettiane- Noisett, Lambertove – Portland, engleske – Kordesii prema uzgajivaču Kordesu iz Njemačke.
Leksikon ruža obuhvača više od pedeset tisuća sorata širom svijeta od kojih se danas u rasadnicima gaji oko tisuću do tisuću petsto. Svrstat ćemo ih i opisati prema grupama.

Polijanta ruže – nastale su oko1875., nižeg su rasta, vrlo otporne na bolesti i hladnoće i cvijet uvijek donose u malim kiticama.
• Polyantha hibrid – nastaju oko 1900. i još i danas neke od tih sorata drže rasadnici. Označavaju se sa kraticom Plh.

Floribunda ruže – nastale su iz grupe polyant i križane su sa Tea hibridima. Tea hibrida naslijedile su krupnoću cvijeta , a od Polyantha otpornost i učestalu cvatnju. Pogodne su za pojedinačnu i grupnu sadnju. Narastu do 80 cm u visinu. Njihova kratica je Fl.

Čajekve ili Teahibridi – najvrjednija do sada stvorena grupa. Među njima ima vrlo mirisnih sorti , a one su spoj Pernetiana ruža, čistih Tea i Remontant ruža. Već dulje od pedeset godina svakako se najviše gaje, a unutar same grupe najrazličitije su u pogledu rasta, oblika grma, kao i učestalosti cvatnje. Visina im je od pola metra do metar i pol. Tu grupu u narodu još zovu ruže mjesečarke. Oznaka za njih je TH.

Grmolike ruže – spoj su više grupa i najčešće se sade pa gradskim parkovima, dok se maje sade oko kuća zbog izuzetno bojnog rasta. Najzaslužniji za njih je Wilhem Kordes koji je stvorio grupu zvanu ˝ Kordesii ˝. Visina im je oko dva metra, a označavaju se kraticom Grm.

Penjačice – rastu do pet i više metara i obavezno traže nešto našto će se prutovi nasloniti. To su ruže sa izrazitom trećom dimenzijom, a potječu od Rosa multiflore i američke sorte Rosa Wichuraiana. Japanska Multiflora i Climbing Rosen najviše su prisutne od ruža penjačica koje označavamo sa kraticom Penj.

Mini ruže - nastale su od kineske sorte Rosa minima. To su mali grmići visine od pola metra sa minijaturnim cvjetovima. Sade se uz staze ili u malim grupama, a označavaju se kraticom Min.

Engleske ruže – engleski selekcionar David Austin križa izvorne sorte sa starim ružama i dobiva posebnu grupu nazvanu Engleske ruže koje su sve po patentom u zemljama Comonvelta. Ta grupa je spoj modernih ruža u pogledu rasta i starinske forme cvijeta po obliku i gotovo sve sorte mirišu kao nekad starinske ruže. Označavaju se kraticom Engl.

Hrvatske ruže – selekcionar Josip Rogin stvorio je kolekciju ruža unutar grupe čajevki ili mjesečarki. Nešto je nastalo spontanom mutacijom, a nešto planskim križanjem. Te ruže su izuzetne u pogledu rezanja cvijeta za vaze. Odlikuju se neobičnim bojama, a nastale su u mjestu Dumovac pokraj Zagreba. Označavaju se kraticom Hrv.

Vama na raspolaganju :
Josip Rogin, Josip Andračić i Josip Milić